Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


--------ŁŁŁŁ Hajápolás ŁŁŁŁ----------

2009.02.24

      Természetes

         Hajápolás 

 

Átlagos,mindennapi hajápolásról infó;  

Az egészséges és szép haj kulcsa a megfelelő hajápolás. A legtöbb ember nem is tudja, hogy mennyi rossz szokással árthat a hajának.
Meglepő, de a haj maga már nem él. Csak a haj gyökere, a hajhagyma része  élő része a hajnak, amit nagyon vékony erek hálóznak be, és a bennük keringő vér táplál. A haj látható része nem élő anyag. Ezért is kell nagyon odafigyelni a fejbőr ápolására.
Egyes hajspecialisták szerint a fejbőr megfelelő masszírozása az, ami legfontosabb szempont a hajápolásban.
Minden hajmosáskor masszírozzuk 1-2 percig ujjbeggyel körkörösen a fejbőrt. A masszírozástól megélénkül a vérkeringés, és gyorsul a hajnövekedés, valamint a káros anyagcseretermékek is gyorsabban távoznak.
Igaz, hogy a fésülés segít zsírozni a hajat - azaz eloszlatja a fejbőrben termelődött zsírt az egész hajra -, de a legendás esténkénti 100 kestfehúzás többet ártott, mint használt. :D:D Ha hajkefét használsz, azt sose tedd a nedves hajával, az ugyanis hajtöredezéshez és a hajvégek széthasadásához vezet. Inkább használj nagyobb fogú fésüt, de még jobb, ha csak az ujjaival bontod ki és formázza haját.
Ha nincs időd hajat mosni, használj száraz sampont. Keverj össze 1 evőkanál porított nyílgyökeret 2 evőkanál korpával. A keveréket dörzsölje a hajába, az fel fogja szívni a felesleges zsírt. A maradék sampont fésülje ki a hajából, és már kész is van.
 

 

 

 

 

 

 

 

        Szárítás

Szárítás:

A hajszárítás módja is meghatározó a fejbőr egészsége szempontjából. A nedves hajat csavarjuk vékony törülközőbe. Itassuk le a vizet, de ne dörzsöljük a törülközővel a hajat. A hajszárítók a haj saját nedvességét is "kiszárítják", ezért ha tehetjük, ne használjuk, inkább hagyjuk szobahőmérsékleten száradni. A hajszárítót csak a legalacsonyabb fokozaton használjuk. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Töredezetthaj ápolása

 


A hajfestés a mindennapos sampon- és balzsamhasználatnál drasztikusabb beavatkozást. A mára már minden boltban vásárolható szer tartalmaz kémiai anyagokat, melyek nem megfelelő használat esetén erősen roncsolják a haj szerkezetét. A legnagyobb veszélyt pedig a dauer mellett a különböző színezők és otthon is használható festékek jelentik. Ugyan ezeket a termékeket egyszerű használni, valójában nem helyettesítik egy fodrász szakértelmét, aki már ránézésre megállapítja, milyen gondozást igényel egy-egy hajkorona. A festés során a haj és a fejbőr egyaránt nagy megterhelésnek van kitéve, hiszen a hajvégek könnyen szárazzá, s töredezetté válhatnak.

A töredezett hajvégeket minden esetben el kell távolítani, a hajvég rendszeres vágásának köszönhetően a hajszálak könnyebben és hosszabbra nőnek, hiszen az életteli hajvégek nem vonnak el értékes tápanyagokat a haj többi részétől. Emellett érdemes minden hajmosást követően hajvég ápoló balzsamot, kondícionálót alkalmazni. Természetes szerekkel is kiegészíthetjük a hajápolást. A hajbalzsamba csepegtetett aromaolajok ápolják és fényesebbé teszik a hajat.

A rendkívül száraz haj ápolására alkalmas lehet az olívaolaj. Hajmosás előtt egy-két evőkanál olívaolajat el kell oszlatni a hajon. Néhány perc után a megszokott módon kell megmosni a hajat. Az olaj egy része ekkorra már beszívódott a hajba, így fényessé teszi azt, a megmaradt külső réteg pedig a samponnak köszönhetően könnyen eltávolítható. használhatunk egyébiránt olivaolaj alapú samponokat is, melyek kíméletesen és hatékonyan tisztítanak és nem tartalmaznak vegyi anyagokat.

Ahhoz azonban, hogy a haj, egészséges és csillogó legyen, nem elég kívülről táplálni. Rendkívül fontos, hogy a haj számára nélkülözhetetlen megfelelő mennyiségű A, B vitamint és vasat is bejuttassuk szervezetünkbe. Rengeteg A vitamint tartalmaznak a piros és narancssárga zöldségek és gyümölcsök, sötétzöld leveszöldségek, B vitamint a barna rizs és az élesztő, vasat pedig a teljes kiörlésű gabonafélékből készült pékáruk.

 

 

 

    Mi is az a korpa?!

 

 

A fejbőr, akárcsak a testünket fedő bőr bármely más része, állandóan kopik, azaz a felszínéről eltávoznak az elszarusodott, elhalt sejtek. Az igazán száraz bőrről néha csaknem fehér hóesésként távozik az elhalt réteg, de míg ott a testápoló valóban "ápol és eltakar", addig a fejbőrt nem tudjuk így kenegetni, és a korpa formájában távozó hámmal másképp kell fölvenni a harcot.

 A bőrszárazságon kívül a korpásodásnak rendszerint más okai is van, mégpedig a fejbőrön élő mikroorganizmusok, gombák. Nem is gondolnánk, de a bőrgyógyászok tudják, hogy mindnyájunk kobakján laknak albérlők, és ez természetes. Problémát csak akkor okoznak, ha valamiért nagyon elszaporodnak, és a fejbőr epidermisz-sejtjeit fokozott osztódásra, elszarusodásra késztetik, ami azután korpa formájában távozik. A különböző korpásodás elleni készítményekkel gátolhatjuk a gombák szaporodását, de véglegesen kiirtani őket nem lehet, és nem is kell, hiszen a bélflórához hasonlóan egyszerűen együtt élnek velünk.

A korpásodás mértéke
 Az enyhe, főleg a választékoknál látható korpásodástól a komolyabb tüneteket produkáló fejbőr seborrheás ekcémájáig vagy dermatitiszéig lényegében ugyanannak a problémának a különböző fokozatairól van szó. Seborrheás dermatitiszről, azaz bőrgyulladásról akkor beszélünk, amikor a bőr nemcsak korpázik, de ki is pirosodik és erősen viszket. A panasz a felnőttek 1-3 százalékát érinti, a fiatalembereknél némileg gyakoribb, akár 5 százalék is lehet. Ez a bőrbetegség, bár elsősorban a hajas fejbőrre jellemző, megjelenhet az arcon vagy a test más részein is. Súlyosabb esetben a bőr gyulladt, fokozottan zsíros-faggyús felszínű lesz, esetleg nedvezik.

A kóros elváltozásokért rendszerint az amúgy ártalmatlan élesztőgomba, a Malassezia furfur nevű (korábban a Pityrosporum ovale névre hallgatott....) mikroorganizmus felelős, amely csak bizonyos hajlamosító tényezők jelenlétében, illetve együttes jelenlétében válik kórokozóvá.

 

       Zsíros haj

 


Egy valamit mindenképpen előre kell bocsátani: nem a haj zsíros, hanem a fejbőr! A haj rásimul a fejbőrre, illetve fésűvel és kefével visszük fel rá a feleslegben levő zsírt és oszlatjuk el, ezért válik fürtössé és lankadttá. De vigyázzunk, hiszen sokszor túl elhamarkodottan állapítjuk meg, hogy a hajunk zsíros! Tulajdonképpen gyakran nem is a fejbőrön képződő zsírról van szó, hanem az izzadtságról. Ez elsősorban azokra vonatkozik, akik sokat sportolnak vagy rendszeresen fitnesztermekbe járnak. Gyakran aztán helytelenül zsíros hajra való szert alkalmaznak, ami azzal a következménnyel jár, hogy a fejbőr egyre szárazabbá válik, vagy rosszabb esetben hullik a haj.

Valójában csak akkor beszélünk zsíros hajról, ha a haj már a hajmosást követő első vagy második napon fürtökké összeáll és ragadós tapintású (szakmai zsargonnal „ázott”) lesz. A harmadik napon zsírossá váló haj, főleg a szennyezéssel és stresszel terhelt városi környezetben még normálisnak számít. Korábban elfogadott volt az a nézet, hogy a túl gyakori hajmosás serkenti a mirigyműködést, vagyis a fejbőr gyorsabb zsírosodásához vezet. Manapság azonban a szakértők egyetértenek abban, hogy még a naponkénti hajmosás sincs káros hatással. Ennek elengedhetetlen előfeltétele egy jó minőségű „visszazsírozó” sampon használata. Gyakori hajmosás mellett a hajunkat azonban csak egyszer samponozzuk!

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.